HOME                                                                                                      Contact: info@ronverhoef.nl

Ooit werd ik gevraagd les te geven over de Schotse geschiedenis. Ik maakte daarvoor een reader, maar in 2007 begon ik aan het schrijven van een boek hierover. Dat is een beetje uit de hand gelopen want het werden uiteindelijk 3 boeken, die in 2011 uitkwamen. Sinds 13 december 2020 is de boekenreeks uit de handel.

Op 15 maart 2022 verscheen een tweede editie. De nieuwe editie is bijgewerkt tot het jaar 2021 en heeft bovendien de nodige taalkundige verbetering ondergaan. In plaats van 3 delen, is het hele werk nu in één paperback  verschenen op  B5 formaat. Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.

 

WELKOM OP DE WEBSITE VAN

DE AUTEUR

 RON VERHOEF

Home     Schotland   IJsland   Rusland      Marxisme   Homoseksualiteit

DEEL 1: DE MIDDELEEUWEN

We zien Schotland nu als een onderdeel van Groot-Brittannië. Dat is niet altijd zo geweest. In de Middeleeuwen was het een onafhankelijk koninkrijk. Het land leefde wel onder voortdurende bedreigingen. Die kwamen eerst van de Vikingen, maar later ook van de Engelsen.

Hoe de Schotten erin slaagde toch te overleven, leest u in deel 1 over de Middeleeuwen.

Ook maakt u hier kennis met de sociale en economische geschiedenis van Schotland.

DEEL 2: DE MODERNE TIJD

In het tweede deel zien we hoe het voor Schotland steeds moeilijker wordt om zelfstandig te blijven. De ambities zijn er maar de economische problemen ook.

Uiteindelijk is een vereniging met Engeland onvermijdelijk. U leest hoe Schotten zich hier tegen verzet hebben, maar ook hoe ze zich aanpasten. Schotten bleken in de nieuwe unie succesvol.

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de Schotse verlichting.

DEEL 3: DE EIGEN TIJD

In het laatste deel leest u over Schotland als onderdeel van Groot-Brittannië.

Daarbij is uiteraard ook aandacht voor het opkomend nationalisme en de roep om onafhankelijkheid.

Het boek is geschreven voor het onafhankelijkheidsreferendum plaatsvond, maar u kunt er wel de achtergronden in lezen.

Ook is er aandacht voor de kunst en cultuur en de opkomst van Glasgow.

GESCHIEDENIS VAN SCHOTLAND

In één volume

In 2014 was Schotland weer even wereldnieuws. In een referendum konden de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid. Waar kwam de wens om onafhankelijk te zijn vandaan? Het antwoord ligt in de indrukwekkende geschiedenis van Schotland.
Aan het begin van de Middeleeuwen ontstond een land als gevolg van de druk van de Noormannen. Het land leek gedoemd te verdwijnen, maar hield stand. Het leidde wel tot een onophoudelijk conflict met Engeland. De onafhankelijkheidsoorlogen aan het einde 13de en het begin van de 14de eeuw, zorgden voor een land dat zelfbewust was en mee wilde doen op het wereldtoneel.
Eind 17de eeuw raakte de droom in het slop en niet veel later ging het land op in een onwaarschijnlijke unie met Engeland. Het was het einde van een oud lied, dat echter tot nu nog in de hoofden van vele Schotten zit.
Dit boek vertelt het verhaal van Schotland van de prehistorie tot het heden. En geeft inzicht in het verlangen van veel Schotten naar het heroveren van hun onafhankelijkheid.